A lótenyésztés bölcsőjében startol a fogatidény

Pintér M. Lajos

A magyar lótenyésztés bölcsője a hazai fogathajtás centrumává is válik: elitviadalt rendez a mezőhegyesi ménesbirtok.

Mezőhegyes nemcsak Magyarországon, de az egész világon is egyedülálló a tekintetben, hogy három lófajtát tenyésztettek ki itt. A ménesbirtok a nóniusz, a gidrán és a furioso north star védett történelmi magyar fajta otthona. Az évszázados alapokra épül a jelen és a jövő is a magyar kormányzat jóvoltából: a nóniuszok mellé tavaly hazatelepítették a gidrán ménest is, és az ősi törzskancaállományból eredeztethető furioso north star egyedek visszahozatala is folyamatban van. A mintegy négyszáz ló alkotta mezőhegyesi állományt egyébként az ügetőlovak és a magyar sportlovak teszik manapság teljessé. Az élénkülő lótenyésztési, -értékesítési tevékenység mellé pedig minőségi sportélet is párosul.

Aktuális blogunkban megírtuk, eddig nem látott rangos versenynek ad otthont április 28. és május 1. között a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lovaspályája. A négyesfogatok számára világkupa-minősítő nemzetközi viadalon hét ország sportolói vesznek részt.

Mezőhegyesen mérkőznek a lóerők - indul a fogathajtószezon

Eddig nem látott rangos versenynek ad otthont a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lovaspályája. A négyesfogatok számára világkupa-minősítő nemzetközi viadalon hét ország sportolói vesznek részt. Nemzeti sikersportunk, a fogathajtás újabb csodás ékszerdobozzal bővült az utóbbi években, hiszen 2014 óta évről évre komolyabb megmérettetéseket lát vendégül a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

Farkas Sándor, a ménesbirtok újjászervezéséért felelős kormánybiztos azt mondta, azért esett Mezőhegyesre a választás, mert a szakszövetség és a magyar kormányzat célja is az, hogy az állami ménesbirtok rendezőként is minél hamarabb zárkózzon fel a nemzetközi elithez.

Pap István Tibor vezérigazgató elárulta, az április 28-a és május 1-je között megrendezendő versenyen öt kategóriában hét ország (Magyarország mellett Ausztria, Chile, Csehország, Horvátország, Románia és Svájc) összesen ötvenhat fogata áll majd rajthoz. A nemzetközi kétcsillagos kategóriában rendezik meg a póni kettesfogatok, a nagyló egyes- és kettesfogatok viadalát (a kettesfogatok mezőnyében ott lesz a helyiek magyar bajnoki címvédője, a mezőhegyesi nóniuszokat hajtó Papp János is), míg a nagyló négyesfogatok számára a hazai A kategória küzdelmei mellett nemzetközi négycsillagos világkupa-pontszerző versenynek is számít az idénynyitó mezőhegyesi. A színvonal, a látvány és az izgalom tehát garantált, már csak jó időre van szükség a kellemes szórakozáshoz és az önfeledt sportélményekhez.

A kormány a 2016. november 8-i döntése értelmében vásárolta vissza a 2004-ben privatizált Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, majd a korábban is állami tulajdonú Ménes Kft.-vel összevonva 2017. január 1-vel megalapította a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t. A cél az volt, hogy Európa legszínvonalasabb állami tulajdonú mezőgazdasági vállalkozása jöjjön létre a történelmileg nagy múltú ménesbirtok reorganizációjával, illetve a lótenyésztés és a sportélet élénkítésével. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter több alkalommal is nyilatkozott róla, a kormányzat azt szeretné elérni, hogy az állami vállalat a fejlesztések révén „Európa egyik legjobb mezőgazdasági vállalkozása és Magyarország legerősebb agrárcége” legyen.

https://lovasnemzet.blogstar.hu/./pages/lovasnemzet/contents/blog/51495/pics/lead_800x600.jpg
fogathajtás,Lóerő,lótenyésztés,ménesbirtok,Mezőhegyes,Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?