Malajziáig jutott a magyar rendőrlovak híre

Pintér M. Lajos

A nemzeti kincsünkként tisztelt nóniuszok már nemcsak a magyar rendőrséget szolgálják, de Európa mellett a Távol-Keleten is keresettek. A világ legjobb rendőrlovait Mezőhegyesen tenyésztik és képzik ki.

Fotó: police.hu

Hódító útra indulhat a mezőhegyesi nóniusz! Már nemcsak a honi készenléti rendőrség lóállományát teszik ki zömében ennek az ősi magyar fajtának az egyedei, de a külföldi rendfenntartóknál is egyre nagyobb irántuk az érdeklődés. Ez persze egyáltalán nem véletlen, hiszen a háborúkban acélozódott genetikai örökség a tudatos tenyésztéssel és a precíz nevelőmunkával párosulva olyan tulajdonságokkal ruházza fel ezeket a patásokat, melyek rendfenntartásra, járőrözésre, koordinációs feladatok megoldására, tömegvezénylésre és tömegoszlatásra is alkalmassá teszi őket az Óperencián innen és túl.

– A cseh és a belga készenléti rendőrség is vásárolt tőlünk nóniuszokat az utóbbi időben, ráadásul újabban a visegrádi országok, valamint Szlovénia, Szlovákia és Hollandia mellett Malajzia is érdeklődik, igényt tartana olyan lovakra, melyeket itt a mezőhegyesi ménesbirtokon tenyésztünk, nevelünk és képzünk

– büszkélkedik Pap István Tibor, a Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója.

Kicsit furcsának tűnhet, ettől még igaz: bizonyos fontos rendőrségi, rendfenntartási munkafolyamatok ellátásában az agyongépesített 21. században is szükség van az eredeti, hamisítatlan lóerőkre. E tekintetben örömteli, hogy ez az ősi magyar fajta visszanyeri nimbuszát, és a modern korban is hasznos társa az embernek.

És hogy milyen a jó rendőrló? Pont, mint a nóniusz. Nyugodt, fegyelmezett, kiszámítható, nem ijedős, erős, nagy munkabírású, szívós és képes stabilan állni. Ezeket a képességeket mind Mezőhegyesen tökéletesítették és tökéletesítik az eredendően katonalóban (törzsménje a franciáktól szerzett hadizsákmányként került Magyarországra a napóleoni háborúk idején: a világospej Nonius Senior 1816-tól tizenhét évig állt a tenyésztésben Mezőhegyesen, a fedezésekből 79 mén és 122 kancacsikó született).

A második világháborúig bezárólag kiemelt hadi feladatokat hajtottak végre a döntő részben fekete, némely esetben pej nóniuszok, melyek nagy teherbírásuknak köszönhetően kedvelt tüzérségi hámos- és hátaslónak számítottak. A hadseregben például a lövegek elé fogták be őket, és nyeregből hajtották a fogatot.

Fotó: lovasok.hu

A háborús lóáldozatok szerencsére már a múlt homályába vesznek, ugyanakkor a 21. századi hasznosítás a katonai gyökerekbe kapaszkodik. Hogy a ménesbirtok munkatársai megfeleljenek a kihívásoknak, gondos és szakszerű tenyésztési és képzési tevékenységre van szükség, ám a befektetett energia és munka meghozza gyümölcsét, hiszen nemcsak a nóniusznak, de Mezőhegyesnek is elképesztően fontos és hasznos nemzetközi reklám egy-egy ilyen értékesítés. A mezőhegyesi Vid és Zselic szolgálatba állásáról még a cseh televíziócsatornák is hírt adtak!

https://lovasnemzet.blogstar.hu/./pages/lovasnemzet/contents/blog/51656/pics/lead_800x600.jpg
Állati,fogathajtás,lótenyésztés,ménesbirtok,Mezőhegyes,Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.,nóniusz,rendőrség
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?