Újra összeállhat a mezőhegyesi ötösfogat

Pintér M. Lajos

A gidrán ménes már hazatért, sőt, hatvan év után újra gidrán csikó született Mezőhegyesen. Most a furioso north star visszatelepítésén a sor!

A világon egyetlen olyan hely van, ahol egyszerre három lófajtát ki tudtak tenyészteni: ez pedig Mezőhegyes! A nyolc védett, történelmi magyar lófajta közül a nóniusznak, a gidránnak és a furioso north starnak is a Békés megyei gazdaság a bölcsője, és a magyar állam a ménesbirtok újjászervezése keretében komoly erőfeszítéseket tesz a hagyományok fenntartásáért. A mezőhegyesi ötösfogatot az ügetőló és a magyar sportló teszi teljessé.

A jelenleg mintegy 400 egyedből álló ménes a nagyközönség előtt részben még felfedezetlen nemzeti kincs.

– A mezőhegyesi lovaskultúra és lótenyésztés 234 éves alapokra épül. Rengeteget dolgoztunk és dolgozunk azért, hogy hazakerüljenek az innen származó fajták, és újra a régi fényében csillogjon a ménesbirtok. Mezőhegyest hosszú ideig leginkább a nóniuszról ismerték, a mezőhegyesi lovakat keresték és keresik a piacon, akik nóniuszt akarnak vásárolni. A tavalyi esztendőben az Országgyűlés döntésének hála visszatérhetett a 96 lóból álló gidrán ménes is, melyet az 1950-es évek végén politikai okokból távolítottak el innen. A furioso north star visszatelepítése is folyamatban van, keressük azokat az egyedeket, melyeknek a törzskönyve alapján az ősei visszavezethetők a mezőhegyesi törzskancaállományhoz

– vázolja Farkas Sándor, a mezőhegyesi ménesbirtok újjászervezésért felelős kormánybiztos.

Nagyszerű hír, hogy idén tavasszal hatvan év után megszületett az első gidrán csikó is a ménesbirtokon, a lépéseit óvó szeretettel és gondossággal követik a központ munkatársai. A ménes szeme fénye felmenőinek eredménye alapján várhatóan majd a military vagy a díjugró sportban lesz hasznosítható.

A kormánybiztos hozzáteszi, a részben tájidegennek számító ügetőló és a magyar sportló tenyésztésre is odafigyelnek, így áll össze mezőhegyesi ötösfogat, mely a lovassportok valamennyi modern szakágának igényeit ki tudja elégíteni. Manapság ugyanis már nem a mezőgazdasági, szállítási, hadászati területeken vesszük elsősorban igénybe a patások szolgálatait, habár a rendőrségi lóként közkedvelt nóniusz azért e tekintetben is kivétel (de erről majd egy következő blogbejegyzésben).

A kiválasztás fontos eszközei és állomásai a Mezőhegyesen rendezendő lovasversenyek, díjugrató, fogatható és egyéb viadalok. A szakma rendkívül kritikus, odafigyel rá, milyen tulajdonságokkal rendelkező, milyen teljesítményre képes egyedek születnek a tenyésztési tevékenység során. A szelekció a tenyésztés alapja – ezt már Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója magyarázza el.

– Egyes egyedeket kijelölünk továbbtenyésztésre, a kancacsaládok és a ménvonalak fenntartására, másokat értékesítünk. A lovasversenyek (mint például az április 28. és május 1. között megrendezendő nemzetközi fogathajtóverseny) e tekintetben a tenyésztés és az értékesítés helyszínei, mindkét célt szolgálják.

Fotó: Gémes Sándor, Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

https://lovasnemzet.blogstar.hu/./pages/lovasnemzet/contents/blog/51636/pics/lead_800x600.jpg
Állati,fogathajtás,lótenyésztés,ménesbirtok,Mezőhegyes,Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?