L'Espirit, a királyi kancamágnes

Pintér M. Lajos

Világhírű holland fedezőménnel erősített a magyar sportlótenyésztés, március óta a mezőhegyesi ménesbirtok istállójának vendégszeretetét élvezi L'Espirit, aki nemes egyszerűséggel mindent tud, amit egy nemzetközi klasszis ménnek tudnia kell.

Megőrülnek érte! Nem, nem (csak) a tenyésztők, hanem a nők. Pardon, a kancák! A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. gyönyörűen felújított istállójában március óta egy délceg holland király trónol, akire joggal irigykednek a méntársai. Saját szemünkkel is meggyőződtünk róla, L'Espirit korlátlan kancamágnes! Elég, ha megpillantják, elég, ha a boxa előtt elvezetnek egy-egy nőstény egyedet, az alkalmi páros máris ugrásra kész. Szerelem lobban a friss tavaszi levegőben, reményteljes románc robban, ahol méret, de ne gonoszkodjunk: a vérvonal a lényeg! A pedigré nem ismer (rácsokat) korlátokat, hiszen a női szimatot nem lehet félrevezetni.

A pajkos poénok után szökkenjünk szakmaibban szárba: az impozáns küllemű, nagyszerű fedezőmén, a ménesbirtok legújabb büszkesége márciusban érkezett Mezőhegyesre. Az S.J. de Brujin által tenyésztett L'Esprit, a 2003-as születésű KWPN pej mén a világ sportlótenyésztését meghatározó Ladykiller xx vonalból való. Származásában dominál a Holsteini genetika, apai oldalon Lord – Ladykiller, míg anyai nagyapja a Landgraf – Ladykiller vonalból ered, kancacsaládja a 4847 Holsteini kancacsalád, melyből több kiváló fedezőmén született.

A WBFSH díjugrató mének világranglistáján 55. helyen álló Lupicor gyönyörű küllemű fia a 2006. évi KWPN ménkörungon mozgásával, ugróképességével és stílusával kiemelkedve a ménvizsga győztese lett. Még ugyanabban az évben elismert fedezőménné vált. A sportban 2012-ig versenyzett, a német Caroline Müllerrel nyergében aratott díjugratósikereket. Ezután a tiszta holsteini pedigrével rendelkező L’Esprit egyre inkább a tenyésztés szolgálatába állt – ez a küldetése most Mezőhegyesen is. A mén számos eredményesen versenyző csikója közül egyébként kiemelkedően teljesít California (lovasa: Edwina Tops-Alexander), aki világkupa-fordulók eredményes szereplője (CSI5*): 2017 októberében az Oslo-i CSI5*-W, majd a Londoni Világkupa forduló 3. helyezettje, decemberben pedig megnyerte La Coruñában és Párizsban megrendezett CSI5*-W vk-fordulót.

A szakemberek szerint L’Esprit, a kancák kedvence kiváló lehetőség a magyar sportlótenyésztés számára. Felmenői a magyar tenyésztésben is már többször sikerrel bizonyítottak. Mezőhegyesen most olyan fantasztikus mén áll a tenyésztők rendelkezésére amely, genetikájában, küllemében és ivadékainak teljesítményében is kiemelkedő, vagyis mindent tud, amit egy nemzetközi klasszis ménnek tudni kell.

Úgyhogy szabad a gazda és a pálya!

https://lovasnemzet.blogstar.hu/./pages/lovasnemzet/contents/blog/51697/pics/lead_800x600.jpg
Állati,díjugratás,lótenyésztés,L'Espirit,ménesbirtok,Mezőhegyes,Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?