Mezőhegyes kincsei Hódmezővásárhelyen

Pintér M. Lajos

Május 10. és 12. között tartják az ország egyik legjelentősebb agrárrendezvényét, a 25. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat, ahonnan a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lovai és szarvasmarhái sem hiányozhatnak. Ahogy persze te sem!

Fotók: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Facebook-oldala

Csütörtöktől szombatig várja az érdeklődőket a 25. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok színes seregszemléje Hódmezővásárhelyen. Az ország egyik legkiemelkedőbb agráreseményén természetesen a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. is bemutatkozik.

A ménesbirtok jogelődjei díjak és oklevelek sokaságát gyűjtötték be az előző években, és most is hasonló attrakcióra készülnek. A 2017-es esztendő egyébként különleges volt abból a szempontból, hogy a két nagy állattenyésztési ágazat (ló és szarvasmarha) több mint egy évtized után újra egy céget képviselve, közösen vonult fel, köszönhetően annak, hogy 2017. január 1-jétől állami irányítással felállt az egységes Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Mezőhegyes ezúttal is egyszerre lesz jelen különleges Holstein-fríz szarvasmarháival és nemzeti kincsnek számító történelmi magyar lófajtáival, a nóniuszokkal és a tavaly visszatelepített gidrán ménes páratlan egyedeivel.

Nem akarunk minden titkot elárulni, hiszen számtalan meglepetéssel várják a látogatókat a ménesbirtok munkatársai mindhárom napon, de elöljáróban annyit mégis az állatbarátok és lóimádók figyelmébe ajánlunk: a hagyományokhoz illően a nóniusz ötösfogat is jelen lesz, melyet Papp János, a 2017-es év kettesfogathajtó magyar bajnoka fog hajtani. A társaság lovait, fogatát egyébként az „A” és az „F” szektorban láthatják majd naponta más-más program részeként.

Mezőhegyes kilenc Holstein-fríz tehénnel utazik a rendezvényre, az ő felkészítésük hosszú és lelkiismeretes munkát kívánt meg. A kiállításon bemutatni kívánt egyedeket már hetekkel ezelőtt kiemelték az állományból, elkülönítve tartották és trenírozták őket.

Folyamatos és kitartó munkát kíván a felvezetés gyakorlása: ehhez hozzá kell szoktatni a teheneket. Emellett teljes testfelületüket megnyírták, hogy a testrészletek jobban láthatóvá, karakteresebbé váljanak. Tekintettel arra, hogy a Holstein-frízek tejhasznosítású tehenek, bírálatuk során a tőgy és annak erezettsége kiemelt szerepű: a tőgy és az erek ezért külön nyírásban részesültek. A Holstein-frízek látványos showbírálatát május 10-én, csütörtökön 10.30-tól az „A” szektorban tekinthetik meg.

A hódmezővásárhelyi 25. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok részletes programkínálata ide kattintva böngészgethető!

https://lovasnemzet.blogstar.hu/./pages/lovasnemzet/contents/blog/52379/pics/lead_800x600.jpg
Agrár,Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok,állattenyésztés,Hódmezővásárhely,lótenyésztés,ménesbirtok,Mezőhegyes,Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.,szarvasmarha-tenyésztés
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?