Gidránok foglalták el a mezőhegyesi legelőket (videó)

Pintér M. Lajos

Beteljesedett a sárgák hon(vissza)foglalása! Több mint hat évtized után tértek haza a hagyományos magyar lófajta egyedei, akik a hosszú téli időszakot követően a napokban végre birtokba vehették a zöldet.

Fotók és videó: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt./Juhász István

A gidrán hon(vissza)foglalás ezennel végérvényesen és visszavonhatatlanul lezárult.

Idilli felvételek és képkockák a magyar lótenyésztés bölcsőjéből, 2018. májusából! Önfeledten nyerítő, boldogan szaladgáló és legelésző gidrán csikókkal, felnőtt ménekkel és kancákkal teltek meg a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. legelői – a sárgák több mint hat évtized után népesítették be ismét a mezőhegyesi zöldet!

A napokban engedték ki a legelőkre a mezőhegyesi kancacsaládokra visszavezethető, közel száz egyedből álló gidrán ménes tagjait, akiknek állami visszatelepítése tavaly október végén zárult. A három őshonos mezőhegyesi történelmi magyar lófajta közül így a nóniusz mellett a gidrán is hazatért bölcsőjébe, már csak a furioso north star ménesre vár a Dél-Alföld csodás, fejlődő agrárközpontja.

A mezőhegyesi lófajták közül egyébként a gidrán a legkönnyebb testtömegű. Valamikor arab vérből született, kecses, könnyed, elegáns, napjainkban kizárólag sárga színben tenyésztik. Amikor II. József 1784-ben megalapította a mezőhegyesi ménesbirtokot, a gidránt (is) katonai célokra tenyésztették ki, mára azonban ez szerencsére már a múlt véres-sötét homályába vész, jelenleg már nem tüzérségi eszközöket fuvaroznak, hanem jobbára a lovassportokban szerepelnek az egyedek, ahol is elsősorban az olimpiai szám lovastusában (military) teljesítenek kiválóan.

A visszatelepített ménesben vemhes kancák is akadtak, és a Lovas nemzet blog is beszámolt az első mezőhegyesi gidrán csikó születéséről, akit újabb jövevények követtek. Pap István Tibor vezérigazgató elárulta, azokat a kancákat, akik már életet adtak kicsinyüknek, újra fedeztetik természetes úton vagy megtermékenyítik mesterséges módon, hogy gyarapodjon, szaporodjon, bővüljön a birtok büszkesége, a gidrán ménes.

A gidránok egyébként a belső karámokban teleltek át, most viszont már nagyobb mozgástérnek örvendhetnek, és élvezhetik legfinomabb csemegéjüket, a friss zöld füvet. Ilyenkor csak éjszakára kapnak száraz szénát, és kevesebb abraktakarmányt vesznek magukhoz, de természetesen a szakemberek folyamatosan figyelik a legelők, a fű állapotát és a lovak kondícióját, szaporodásbiológiáját is, és ha szükséges, rögtön finomítják az állati menüt.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. és a gidrán ménes szeretettel várja a turistákat, az érdeklődő szempárokat, a kíváncsi látogatókat!

https://lovasnemzet.blogstar.hu/./pages/lovasnemzet/contents/blog/52495/pics/lead_800x600.jpg
Állati,gidrán,lótenyésztés,ménesbirtok,Mezőhegyes,Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?