Csodájára jártak a mezőhegyesi lovaknak és szarvasmarháknak

Pintér M. Lajos

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lovai és szarvasmarhái is díjak és oklevelek sokaságát zsebelték be a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, ami a mezőhegyesi tenyésztés sikerét és eredményességét tanúsítja.

Fotók: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt./Tóth Endre

Az érdeklődő közönség és a szakmai zsűri tetszését is elnyerték a mezőhegyesi nóniuszok, gidránok és Holsten-frízek az elmúlt héten jubileumi 25. alkalommal megrendezett Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon. A háromnapos hódmezővásárhelyi seregszemlén bemutatkoztak Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. történelmi magyar lófajtáinak legszebb és legkiválóbb egyedei, valamint a legtökéletesebben felkészített szarvasmarhái is. A mezőhegyesi tenyésztési tevékenység páratlan sikerét és töretlen fejlődését mi sem igazolja vissza jobban, mint az, hogy nemcsak a látogatókat nyűgözték le és varázsolták el az állatok, hanem a szakértő szakmai zsűri is számtalan jutalommal halmozta el a ménesbirtokot.

A legkülönbözőbb díjak és oklevelek között a lovaknál fajtagyőztesi címeket, a szarvasmarhák mezőnyében az egyik kategória legszebb tőgyének járó elismerést is hazavihettek a Dél-Alföld legjelentősebb agrárcentrumának munkatársai.

A tenyészállat-bírálatok sodrán a gidránoknál a mének között 2. helyezett lett 6029 Gidran XXVII-43 (Kartel), 3. helyezett Gidran XXIX-21 (Kelevéz). A kancáknál 1. helyezett volt 263 Gidran XXVI-9 (Sopánkodó), aki fajtagyőztes is lett, valamint 3. helyezett volt 259 Gidran XXIV-120 (Sellő). A nóniuszoknál a kancák között 1. helyezett lett Nonius IV-15 (Toszka), ő lett a fajtagyőztes is, illetve 3. helyezett volt Nonius XIV-5 (Ajándék).

Az állami cég szarvasmarha-tenyésztési ágazata is igen eredményesen szerepelt. A kilenc Hódmezővásárhelyen kiállított szarvasmarhából heten is helyezést értek el az alábbiak szerint. Az 5. kategóriában (30-36 hó közötti életkorú tehenek): C6004 IZA (apja ATMOST) 2. díjat, C5623 HOPE (apja BLACKBERRY) 3. díjat nyert, és övé lett a kategória legszebb tőgye. A 6. kategóriában (36-42 hó közötti életkorú tehenek): C5096 ELKE (apja LAUSMART) 1. díjat, C5182 GOLDKRONE (apja LAUSMART) 3.díjat érdemelt ki. A 7. kategória (42-48 hó közötti tehenek) résztvevői közül C4989 BUCSU (apja LAWMAN) 2.díjat kapott. A 8. kategóriában (48-60 hó közötti életkorú tehenek) 4. helyezéssel térhetett haza C3721 BABE (apja AUTTLE). A 9-10. összevont kategória (60 hónapnál idősebb tehenek) mezőnyében C2736 KICSINY (apja ACHIEVER) 5. helyezést szerzett, INTERMEDIATE RESERV CHAMPION: C5096 ELKE, a csapatversenyben pedig 1. díjat nyert C4989 BUCSU, C5096 ELKE és C5623 HOPE. A bemutatott egyedek felkészítői Balogh Csaba, Kalmár Árpád, Szabó Kálmán, Ozsvárt Margit és Vaszkó Zoltán voltak.

https://lovasnemzet.blogstar.hu/./pages/lovasnemzet/contents/blog/52813/pics/lead_800x600.jpg
Agrár,Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok,gidrán,Hódmezővásárhely,lótenyésztés,ménesbirtok,Mezőhegyes,Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.,nóniusz,szarvasmarha-tenyésztés
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?