A ménesbirtokon legyőzték a ravasz tavaszt

Pintér M. Lajos

Jelentős csúszással indultak a szántóföldi munkák, de mostanra sikerült behozni a lemaradást Mezőhegyesen.

Fotó, videó: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt./Juhász István

Felpörögtek a tavaszi szántóföldi munkák a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél. Az állami tulajdonú agrárvállalat egyik leghangsúlyosabb mezőgazdasági ágazata a növénytermesztés. A 8200 hektár szántóföldön gazdálkodó cégnél jelentős csúszást okozott, hogy az idén igen lassan fordult át tavaszba a nem túl zord, mégis hosszan elnyúló tél.

A ménesbirtok friss videó-összeállításában többek között elhangzik: a tavalyi, csapadékszegény időjárás ellenére is remek termésátlagokat hozott a 2017-es első állami tulajdonú esztendő. 2018-ban is hasonló eredményekre törekednek Mezőhegyesen.

Minden kezdet nehéz – tartja a mondás, és ez ezúttal hatványozottan igaz a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. növénytermesztési szakágára. Isaszegi Norbert termelési igazgató nem ok nélkül panaszkodik, hiszen az ütemtervhez és a megszokott rendhez képest három héttel később, csak április elején tudtak rámenni a talajra. A talajmunkákban és a vetőmagszórásban bérmunkát is igénybe kellett venni, de mostanra, május végére sikerült behozni a lemaradást.

A földben növekszik már a vállalat kincse, a hibridkukorica, illetve a takarmánykukorica, a napraforgó, a szója, a cukorrépa, valamint az állattenyésztés szempontjából kiemelkedően fontos, a lovak és a szarvasmarhák számára éltető lucerna. Gőzerővel folynak a növényvédelmi munkák, és ha éppen nem zúdulnak olyan özönvizek a termőterületekre, mint a napokban, akkor az öntözőrendszer is ellátja feladatát.

A mezőhegyesi masinamixet egy repülőgép is teljessé teszi: nem lőjük le a poént, hogy milyen szerep hárul rá, a videóból viszont kiderül, ezt megígérjük!

https://lovasnemzet.blogstar.hu/./pages/lovasnemzet/contents/blog/53142/pics/lead_800x600.jpg
Agrár,ménesbirtok,mezőgazdaság,Mezőhegyes,Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.,növénytermesztés
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?