Újra a díjugratás fellegvára lesz Mezőhegyes

Pintér M. Lajos

Legalábbis június 8. és 10. között, amikor is az ország egyik legjelentősebb lovasprogramjának, a XXIV. Kanca- és Ménversenynek ad otthont az állami tulajdonú gazdasági társaság lovasközpontja.

Fotó: oroshaza-delbekes.hu

Korosztályos minősítő 5-6 éves lovak részére, mén- és kancamegmérettetés, méneskönyvek versenye (korosztályos minősítő versenyszámokkal), MSLT regionális kancavizsga – ezekkel a szuper programokkal vezetik fel a szuperdöntőbe torkolló hosszú lovashétvégét a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Hársfa utcai lovaspályáján és a Központi Ménesudvarában.

Péntektől vasárnapig immár huszonnegyedik alkalommal rendezik meg a mezőhegyesi Kanca- és Ménversenyt, mely több mint két évtizedes története során az ország egyik legjelentősebb lovasattrakciójává nőtte ki magát. Három napig a Békés megyei település lesz a magyar díjugratás fellegvára!

A mezőhegyesi lovasviadal európai szinten is egyedülállónak számít, mert nemcsak a mének, hanem a kancák teljesítményvizsgálatát is elvégzik, küllemi bírálattal együtt. Emellett – mint jeleztük – a „vizsga” egyúttal országos díjugrató lovasversenynek is számít.

A szakemberek szerint a leglátványosabb és legizgalmasabb szám természetesen a legmagasabb díjazású lóerőpárbaj, a vasárnapi szuperdöntő, ahová – a három napi teljesítmény alapján – az öt legjobb kanca és az öt legjobb mén jut be. 1995-ben az első szuperdöntő győztese a mezőhegyesi tenyésztésű Hermina volt Szász Attilával a nyergében. Szász Attila tavaly, huszonkét év után tudott ismét diadalmaskodni, amikor is a német tenyésztésű, saját tulajdonú lovával, a szürke Zeldával lett a legjobbak legjobbika. Vasárnap kiderül, melyik két- és négylábú alkotta páros viszi haza az idei szuperdöntő vándorserlegét.

A Lovas nemzet blog természetesen beszámol majd erről, de ha szereti a gyönyörű lovakat, a fantasztikus (állati) sportteljesítményeket és a háborítatlan természetet, szerintünk jobban teszi, ha pénteken és/vagy szombaton és/vagy vasárnap (is) ellátogat Mezőhegyesre!

https://lovasnemzet.blogstar.hu/./pages/lovasnemzet/contents/blog/53660/pics/lead_800x600.jpg
Állati,díjugratás,Lóerő,lótenyésztés,ménesbirtok,Mezőhegyes,Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?