Öntözésfejlesztéssel növelné terméshozamait a ménesbirtok

Pintér M. Lajos

Közel a duplájára emelnék az öntözhető területeik nagyságát, ami a termelés szempontjából elengedhetetlenül szükséges, másrészt üzletileg is sikerrel kecsegtet.

Fotó: menesbirtok.hu

A szántóföldi növénytermesztés az egyik leghangsúlyosabb mezőgazdasági ágazata a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek. Az állami tulajdonú cég üzemi területeinek jelenleg körülbelül a negyedén folyik öntözéses gazdálkodás. Ebben azonban mindenképpen előrelépésre van szükség ahhoz, hogy még komolyabb üzleti eredményeket lehessen elérni, Mezőhegyesen ezért az öntözhető területek nagyságának növelésére, fejlesztésekre törekednek – derül ki a ménesbirtok friss videójából.

Már a cég jogelődjének 1784-es alapításakor is arra építettek, hogy Mezőhegyes kiváló természeti adottságokkal bír, nagyszerű termőföldek találhatók a településen és határában. Ám az elmúlt évtizedek klímaváltozásainak hatására a gazdálkodásban egyre komolyabb szerepet kell betölteni az öntözésnek – még akkor is, ha sokszor a korábbiaknál jelentősebb csapadékmennyiség áztatja a földeket.

Az idei év elejét is csapadékos időjárás jellemezte Mezőhegyesen. Isaszegi Norbert termelési igazgató elárulta, április közepéig 216 mm csapadék hullott, ami az ötvenéves átlag kétszerese, a tavalyi száraz időszaknak pedig négyszerese. Ez megnehezítette a mezőgazdasági munkák tavaszi kezdését, ám nem sokkal később már be kellett indítani az öntözőgépeket, mert a növények számára az életet jelentő felső 8-10 centis talajrétegben a száraz meleg hatására elfogyott a víz. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a Maros folyóból, két úton keresztül nyeri az öntözővizet.

– Az idei évben 2300 hektárnyi területen termesztünk hibrid kukoricát, az öntözőkapacitásunk ennek a vízigényeit képes kielégíteni. A hibrid kukorica nem termeszthető öntözés nélkül, de az az igazság, hogy más növénykultúrák termesztését is nagyban támogatná az öntözővíz. A klímaváltozás következményeivel nekünk is számolnunk kell, azaz mindenképpen előre kell lépnünk ezen a téren. Van is erre vonatkozó koncepciónk, és december 31-éig elkészül a cég részletes terve. A célunk, hogy növeljük az öntözhető területeink nagyságát. Azt szeretnénk elérni, hogy egyszerre legalább 4000 hektár váljon öntözhetővé, ami azt jelentené, hogy a hibrid kukorica mellett a szója és más takarmánynövények is elegendő vizet kaphatnának

– mutatott rá a termelési igazgató.

Isaszegi Norbert kiemelte, bár az öntözésberuházás költséges, hosszú távú befektetés, mely több év alatt térül meg, üzletileg mindenféleképpen rentábilis, akkora mértékű hozamnövekedéssel kecsegtet.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. videójának szerkesztője: Cseh-Lakos Ilona, operatőr: Juhász István

https://lovasnemzet.blogstar.hu/./pages/lovasnemzet/contents/blog/53868/pics/lead_800x600.jpg
Agrár,ménesbirtok,mezőgazdaság,Mezőhegyes,Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.,növénytermesztés,öntözés
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?