A konzervatív Mezőhegyes kitart a fű mellett

Pintér M. Lajos

A hétvégi nagyszabású díjugratóverseny sikere megerősítette a szakembereket abban, hogy ragaszkodjanak a történelmi gyökerekhez, és megőrizzék a hagyományos füves pályát, akár az országban egyedüliként.

Fotó: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Facebook-oldala

Mezőhegyes ismét letette névjegyét, bizonyította, helye van, és mindig is helye kell, hogy legyen a magyar díjugratósportban, a díjugratók versenynaptárában. Így összegezte az elmúlt hét végén megrendezett 24. Kanca- és Ménesverseny, valamint rangos díjugratónagydíj tapasztalatait Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovas Szövetség alelnöke, a díjugrató szakág elnöke.

Külön kiemelte, Mezőhegyes érdeme, hogy miközben világszerte a homokos pályák hódítanak, az itteniek nemcsak megőrizték a füves felületet, de azt folyamatosan karbantartják, és nagyszerű állapotba hozzák a különféle megmérettetésekre. A legutóbbi alkalommal annak ellenére is fair feltételeket biztosítottak a díjugratóknak és lovaiknak, hogy szombaton a ménesbirtokot sem kímélte az özönvízszerű esőzés.

– A mai felgyorsult korban, ahol a rendezőknek az az érdekük, hogy minél több startot bele tudjanak zsúfolni a programba, és minden időjárási körülmények között lehessen versenyezni, már nem olyan népszerű a fű, ugyanakkor füvön lovagolni más, nagyszerűbb érzés, mint homokon talajon. Nem véletlen, hogy számos nagy nemzetközi versenyt továbbra is füvön tartanak meg, ilyen lesz például egy hónap múlva a franciaországi utánpótlás Európa-bajnokság is

– jegyezte meg.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója megerősítette: Mezőhegyes a jövőben sem szakad el gyökereitől, hű lesz hagyományaihoz, és felvállalja, hogy ha kell, az országban az utolsó mohikánként, de megtartja a füves pályát.

– Tagadhatatlan, hogy a mai elvárásoknak jobban megfelelnek a szintetikus versenyfelületek, a műtalajok, melyek bármilyen időjárási viszonyok mellett szinte minden nap használhatóak. Egy füves pályán nem lehet minden nap versenyt rendezni, ugyanakkor a fű létjogosultságát bizonyítja, hogy a franciaországi utánpótlás Eb mellett például a világ egyik legrangosabb lovasversenyét, az aacheni nagydíjat is évről évre ezen a természetes talajon bonyolítják le

– árulta el Pap István Tibor.

A vezérigazgató úgy fogalmazott: Mezőhegyesnek kompromisszumot kell kötnie magával és a szakmával. Még ha utolsóként is, de megőrzik a füves pályájukat, melyet a legkomolyabb viadalok megrendezésére is alkalmassá tudnak tenni, ám számolniuk kell azzal, hogy minden hétvégén nem tudják igénybe venni ezt a felületet, és természetesen szintetikus pályákkal is rendelkeznek és készülnek.

Fotó és videó: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Facebook-oldala (szerkesztő: Cseh-Lakos Ilona, operatőr: Juhász István, fotó: Vida-Szűcs István)

https://lovasnemzet.blogstar.hu/./pages/lovasnemzet/contents/blog/54039/pics/lead_800x600.jpg
díjugratás,Lóerő,ménesbirtok,Mezőhegyes,Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?