A ménesbirtok az egyetemi képzésbe is bekapcsolódik

Pintér M. Lajos

Közelebb hozzák az elméletet a gyakorlati valósághoz: a Szegedi Tudományegyetemmel kötött oktatási és kutatási együttműködési megállapodást a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

Fotók: Bobkó Anna/SZTE

Már nem középiskolás fokon – egyetemi szinten a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.!

Az állami tulajdonú gazdasági társaság és a szegedi egyetem arról állapodott meg, hogy a felsőfokú oktatás, a tehetséggondozás, valamint a kutatás-fejlesztés területén kölcsönösen segítik egymást a jövőben. A ménesbirtok tangazdasági képzés keretében szervezett gyakorlati oktatási, kutatási és fejlesztési program helyszíne lesz, a szegedi egyetem hallgatói pedig gyakorlatra alapozott képzésben, közös oktatási-kutatási programokban vehetnek részt. Az erről szóló szerződést Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja látta el kézjegyével.

– Határozott célunk, hogy Mezőhegyes ne csak az egyik legrégibb és legnagyobb, hanem az egyik legmodernebb mezőgazdasági üzemmé is váljon Európában. Ezt szolgálja a szegedi egyetemmel való együttműködés is. Jelenleg 10 ezer hektár termőterületen gazdálkodunk, 1500 hektár erdőterületet gondozunk, 1100 tejelő szarvasmarhát tartunk, az állományunk több mint 2000 egyedet számlál, és a hagyományos lótenyésztési tevékenységet is kiemelten ápoljuk, mintegy 400 lovat tenyésztünk. Legalább ilyen fontos a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. szerepvállalása a szűkebb térség és a tágabb régió társadalmi és gazdasági fejlesztésében. Ebben a tekintetben is komoly eredményeket várok a szegedi egyetemi karokkal, a Mezőgazdasági, a Természettudományi és Informatikai, valamint a Gazdaságtudományi Karral való szoros és intenzív kapcsolattól

– fogalmazott Pap István Tibor vezérigazgató.

Mindez azt jelenti, hogy Mezőhegyes bekapcsolódik az egyetemi hallgatók szakmai képzésébe, valamint lehetőséget ad az SZTE hallgatóinak bevonására a saját vagyonkezelésben lévő szántóterületek monitorozásához, az agrotechnikai kezelés hatásainak értékeléséhez, az innovatív takarmány-előállítás elősegítéséhez, valamint az állati termék előállítás fejlesztéséhez. Az oktatás területén a ménesbirtok tangazdasági és terepi gyakorlati lehetőséget biztosít a hallgatók számára különösen a mezőgazdasági mérnöki, vidékfejlesztési agrármérnöki, vadgazda mérnöki, ménesgazda, gazdálkodás és menedzsment, pénzügy és számvitel, biomérnöki, környezetmérnöki, földrajz és földtudományi szakterületeken. Az intézmények együttműködnek a hallgatók szak- és diplomadolgozatainak menedzselésében, valamint duális és kooperatív képzések indításában is.

A szerződés azonban az oktatás mellett a tehetséggondozásra is kiterjed. A Szegedi Tudományegyetem ennek megfelelően közreműködik a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által fenntartott Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tanulóinak tehetséggondozásában: az universitas hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kara a korábbiaknál intenzívebben bekapcsolja a középiskolás tanulókat a pályaorientációs programjaiba.

A kooperációt bejelentő sajtótájékoztatón azt is elhangzott: a felek közös kutatás-fejlesztési projekteket indíthatnak, például a tájspecifikus adottságokkal rendelkező és különleges rendeltetésű területek vadgazdálkodásának fejlesztése, a geoinformatika, a talajtérképezés, az aszály előrejelzés, a vízgazdálkodási problémák és a klímaváltozás okozta hatások modellezésének témakörében.

https://lovasnemzet.blogstar.hu/./pages/lovasnemzet/contents/blog/54234/pics/lead_800x600.jpg
Genius loci,Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola,ménesbirtok,Mezőhegyes,Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.,oktatás,Szegedi Tudományegyetem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?